Grgurevo; 10.03.2019.

Obiteljski izlet-Grgurevo-Dan grada Požege

Kažu da je nedjelja obiteljski dan pa smo i mi planinari HPD Bršljan-Jankovac krenuli na Obiteljski izlet u Požegu povodom Grgureva i Dana grada Požege.

Krećemo autobusom sa starog mjesta u 06.00 sati kao jedna velika Obitelj Jankovčana od pedesetjednog člana. Bilo nas je od onih najmanjih i najmlađih Legosa do onih najvećih i po stažu najiskusnijih planinara.

Ugodnom vožnjom stižemo u Našice na tradicionalnu polusatnu pauzu za burek i kavu te nastavljamo put za Požegu gdje stižemo oko 08:30 na parking Željezničkog kolodvora. Iskrcavamo se iz busa uzimamo svoje rančeve i krećemo laganom hodnjom ka centru Trgu svetog Trojstva i Gradskoj kući. Tu nas dočekuju domaćini iz HPD Gojzerica sa tradicionalnim planinarskim doručkom (kruh s mašću i pekmezom te toplim čajem).

Ubrzo se skuplja i dolazi sve više i više planinara preko 200 iz više društava i gradova: Vinkovaca, Osijeka, Slavonskog Broda, Županje, Kaptola, Kutjeva i Požege a nama se još pridružuju naši novi članovi na svoj prvi planinarski izlet, obitelj s troje djece.

Nakon pozdravnog govora predsjednika HPD Gojzerica i gradonačelnika Požege slijedi zajedničko slikanje te u 10 sati polazak na hodanje po vlastitom odabiru od dvije staze.

  1. Obiteljska staza, lakša od 2 sata hodanja do Kapelice Svetog Vida
  2. Planinarska staza, teža od 4 sata hodanja-Sokolovac-Vrhovački grad-Seoci-Sv.Vid

Dan je bio prekrasan tako da smo uživali sa svakim korakom tijekom hodanja i prelijepim pogledima sa Požeške gore na sve strane. Tako uživajući i ova duža staza nam je brzo prošla pa dolazimo do kapele Sv. Vida gdje su nas domaćini poslužili obiteljskim ručkom-grahom uz svirku tamburaša. Nakon okrijepe i jela u dobrom raspoloženju nastavljamo druženje sa svim planinarima uz pjesmu i ples koji bi potrajali tko zna do kada ali treba se i kući vratiti. Pozdravljamo se sa svim planinarima i domaćinima te im zahvaljujemo na lijepom i dobro organiziranom 2. Obiteljskom izletu.

Ostaje nam još nekih dvadesetak minuta, hodanja, spuštanja do grada i autobusa te u 16 sati krećemo za Osijek gdje stižemo oko 17:30 sati.

Zahvalio bih se svim planinarima na suradnji i čestitao na uspješnom i prekrasnom izletu.

Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje.

                                                                                                                                      Vodič: Vladimir Đekić

Foto: Marija Bokun