Karlovačko Pokuplje

Karlovačko Pokuplje 13.-14.04.2019.

U subotu ujutro u 6 sati krenuli smo na dvodnevni izlet u Karlovačko Pokuplje. Pri dolasku smo prvo otišli na vožnju brodom po rijeci Kupi sa Žitnom lađom Zora. Lađa Zora je napravljena po uzoru na povijesni brod iz 18. stoljeća, a financirana je iz sredstava fondova Europske unije. Vožnja brodom je trajala sat i pol, bilo je dosta hladno, ali nas je domaćin ugrijao „ toplim „ napitcima.

S lađe su se mogli vidjeti  ostatci starog željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu, Pavlinski samostan i Crkva Majke Božje Snježne u Kamenskom. Tijekom vožnje upoznati smo sa pričama o izgradnji i povijesti lađe te o bogatstvu prirode toga kraja.

Nakon ugodne vožnje lađom otišli smo u Karlovac u posjet jedinom slatkovodnom akvariju u Republici Hrvatskoj – Aquatika. Suvremeno opremljen akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera i tradicijsku kulturu, a sadrži 25 akvarija sa 100 vrsta ribe i 40 endemskih vrsta. Ovaj akvarij je nastao u okviru projekta sufinanciranog od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je dobar primjer koji bi se mogao primijeniti i u Slavoniji. U sklopu akvarija nalazi se i suvenirnica sa ručno izrađenim suvenirima, odjevnim predmetima, nakitom te ostalim proizvodima lokalnih proizvođača.

Nakon posjeta akvariju bili smo na ručku, te se uputili prema Dugoj Resi i planinarskom domu Mladen Polović na Vinici (309m nm). Nakon više od sat pješačenja sa svim potrebnim (i nepotrebnim) stvarima smjestili smo se u domu, a spavali smo u dvije spavaonice.

Nakon organiziranog doručka podijelili smo  se prema željama i fizičkim mogućnostima na tri staze. Najduža staza je bila dugačka oko 16 km, a trajala je ukupno 5 sati (u oba pravca). Staza fizički nije bila zahtjevna, a prolazila je pretežno kroz šumu, ali smo usput mogli vidjeti vinograde i vikendice. Staza je vodila prema Martinščaku (346 m nm). Na povratku smo ručali grah te se uputili prema autobusu, u Dugoj Resi.. Došli smo u Osijek u nedjelju navečer oko 22h.

Vikend je bio jako lijep, društvo ugodno, a ovaj izlet turistički i planinarski sadržajan.

Planinarka Sandra Mrvica Mađarac