Krstarenje po otocima južne Dalmacije; 26.08.-02.09.2023.

Krstarenje po otocima južnog Jadrana

U subotu ujutro u 6 sati krenula je grupa od 25 planinara na planinarsko turistički izlet „Krstarenje po otocima južnog Jadrana“.

Dolaskom u Podstranu ukrcavamo se na brod i smještamo u kabine. Prije polaska za Šoltu formiran je konvoj brodova koji su uključivanjem brodskih sirena odali počast preminulom kapetanu iz Podstrane. Konvoj se razilazi i mi plovimo prema luci Stomorska na Šolti. Dolaskom u Stomorsku dio planinara ide planinariti na Velu stražu a ostali na kupanje. Po povratku na brod imali smo finu večeru a zatim slobodno vrijeme za druženje, šetnju, kupanje i na kraju smo zaspali kao male bebe.

Nedjelja, buđenje, doručak i plovidba prema Starom gradu na Hvaru gdje smo se morali skloniti zbog jakog južnog vjetra. U Starom gradu smo, zbog juga, ostali i za to vrijeme uživali u kupanju, obilasku Starog grada i Hvara i druženju na brodu.

Ponedjeljak, buđenje, doručak, ekipa koja je išla na vrh Sveti Nikola imala nezaboravan dan. Vožnja na terencu, (10 km, 200 eura), vrlo interesantan i gostoljubiv domaćin Dragan, koji bezuspješno godinama traži ženu, dobro vino i na kraju jako emotivna pjesma pa su i suze potekle. Ostali su iskoristili slobodno vrijeme kako je tko želio. Po povratku na brod imamo večeru i slobodno vrijeme po želji.

Utorak, buđenje, doručak, kupanje ili što je tko odabrao. Na otvorenom moru je jako jugo pa ostajemo još jedan dan u Starom gradu i uživamo u kupanju i obilasku otoka.

Srijeda, buđenje, doručak i napokon plovimo prema Veloj luci na Korčuli. Dolaskom u Velu luku ukrcavamo se u autobus i idemo do Male Kapje, koje je mjesto polaska na vrh Kom. Iako nas je na vrhu malo oprala kiša uživali smo jer je staza bila lijepa za hodanje. Kada smo se vratili u Malu Kapju dio ekipe je stopirao do Starog grada, a mi smo nastavili hodati do Blata. Nakon hodanja na brodu nas je čekala večera a poslije svatko je iskoristio slobodno vrijeme kako je želio.

Četvrtak, buđenje, doručak i plovimo prema Lastovu. Ekipa hodača otišla je na vrh Sozanj a zatim u uvalu Korita na kupanje, pa do uvale Zaklopatice. Dio hodača je otišao u obilazak Lastova a neki su ostali u Jurjevoj luci na kupanju. Kada smo se svi vratili na brod uslijedila je večera i druženje.

Petak, buđenje, doručak i plovidba do Komiže na otoku Visu. Do Komiže nas je pratilo jato delfina. Na otvorenom moru ugasili smo motore na brodu i uživali u skakanju s broda i kupanju. Po dolasku u Komižu otišli smo na vrh Hum a po povratku u Komižu na kupanje, večeru, šetnju i druženje.

Subota, doručak i povratak u Podstranu gdje smo se osvježili u moru i gdje nas je čekao autobus. Na putu za Osijek imali smo pauzu za ručak u Hotel-restoranu Jezero.

Ovaj izlet nije bilo jednostavno organizirati jer je svaki otok druga priča i puno stvari je trebalo uskladiti. Ne znam što bih istaknuo jer je bilo puno toga. Sama plovidba po moru, sunčanje na palubi, večere na palubi, delfini, kupanje na otvorenom moru, vrhunska hrana, druženje, posada broda i na kraju Komiža. Oduševljenje planinara izletom i traženje da i slijedeće ljeto idemo na krstarenje me potaklo da rezerviram termin i brod i još jednom uživamo.

Umor nestaje a zadovoljstvo ostaje.

Vodič: Stevo Malinović