Kutjevačko Martinje; 07.11.2021.

Prema planu izleta,  ove kao i prethodnih godina pohodili smo tradicionalno Kutjevačko martinje.

Kako je za organizaciju ovakvih pohoda potrebno i vrijeme od nekoliko tjedana za prijavu sudionika i prikupljanje uplata  za prijevoz, a zbog pandemijskih razloga domaćin HPD Vidim Kutjevo nije do pred sam datum održavanja donio odluku hoće li održati manifestaciju, isto smo kao i prethodne godine dogovorili sa vinarijom Tepeš i našim članom uvijek odličnim domaćinom Antunom Korenom – Tunom ili Srećkom kako ga od milja zovemo.

Dakle krećemo iz Osijeka u  6:45 sati ili točnije sa malim zakašnjenjem zbog spavalica. Stanka kao i uvijek u Našicama  za kavu, toalet burek i druge potrebe, i nastavak vožnje do Kutjeva točnije do Trga graševine. Izlazak iz busa gdje nas dočekuju već spremni domaćini HPD Vidim, gdje se po običaju prijavljujemo. Ovdje  moram pohvaliti domaćine na izuzetno dobro organiziranom doručku za sudionike, a u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Kako smo imali dogovor  sa Tepešom i Tunom  dio ekipe nastavlja pješice do Tunine Klijeti, a koji žele ostaju na trgu.

Naravno i ovdje doček sa domaćom hladnom, ljutom ili toplom čašicom, i domaćim doručkom, kruh mast, hladetina, čvarci…

Nakon pozdravnih riječi domaćina krećemo na samo za ovu prigodu uređenu jako lijepu hodačku  stazu u trajanju približno četiri sata hoda uz usputni posjet vinariji Mihalj. Ovdje su se po želji mogla kušati i kupiti izvrsna vina ovog vinara.

Po povratku u Tuninu klijet čeka nas po želji grah ili čobanac po popularnim cijenama i vino našeg domaćina  Tepeša.

Nakon ručka uslijedilo je krštenje mošta i pjesma uz tamburaše, nakon čega se spuštamo do Trga Graševine. Ovdje nas ponovo dočekuje glazba i ples, a tko je želio mogao je još dopuniti meni sa pečenim volom i vinima Kutjevačkih vinara.

Povratak u veselom tonu kreće u 18 sati, a natrag u Osijek stižemo oko 20 sati.

Zahvaljujem se na suradnji u učešću svim sudionicima, a posebno Mirku, Miri i Saši na pomoći u organizaciji.

Organizator: Milijan Žulj

Foto: Ankica Ursić-Molnar