Papuk – Opća planinarska škola; 13.-14.11.2021.

Dvodnevni izlet na Jankovac Opća planinarska škola

 

The End. This is the end
My only friend, the end

U stilu stihova pjesme The Doors mnogi su u busu zamišljali ovaj zadnji izlet na Papuk, izlet nakon kojeg se postaje „Diplomirani planinar“. Slušajući ih u busu kako se međusobno ispituju, ponavljaju čvorove, gledaju karte… dođe ti da ih sve porušiš pa da s njima napraviš još jednu rundu školovanja, čisto iz njihovog i našeg užitka 😊.

A nije baš da je bilo lako na ovom zadnjem izletu. Doći u situaciju da ti netko uvali kartu nepoznatog terena pa ti kaže… skuži gdje si, kreni tamo gdje misliš da treba, hodaj do neke lokacije na kojoj nikad nisi bio… Kako kaže jedan moj prijatelj, razlika između onih koji završe i onih koji ne završe Opću planinarsku školu je da „Prvi samo bauljaju, dok drugi znaju gdje se nalaze dok bauljaju“.

Kad bi bilo moguće, vremenski bi sve jesenje dane u godini napravili kao te subote. Sunce, ne prevruće, na trenutke malo oblaka, požeška dolina u niskim oblacima… sve za poželjeti. Pogledi s Ivačke glave i sa Zen klupice doslovno ubijaju… gledaš i ne trepćeš očima.

Smještaj u dom, večera i slobodne aktivnosti u domu i izvan doma (ovo uzmite u najširem mogućem smislu) su potrajale do duboko u noć. Nije bilo lako, kaže jedna polaznica…

Ujutro… svi spremni za ispit. Olovke u rukama, traži se najpovoljnija pozicija za sjedenje, što god to značilo. Kako samo šibaju, milina gledati. Ispravljanje testova je ustvari najteža zadaća. Sve je toliko točno da smo počeli stavljati minuse i na greške tipa: hm, nije stavila zarez 😊. Svi sretni nakon uspješnog polaganja. Nažalost, zbog niza okolnosti jedan dio polaznika nije bio u mogućnosti polagati ispit pa će se za njih naknadno organizirati polaganje.

Zanimljiv izlet koji će iz niza razloga mnogima ostati u sjećanju. Kako kaže jedna polaznica: „Malo je za reći da je ovaj izlet za mene bio drugačiji od prethodnih. Sve me fasciniralo…“. I mene…

The End.

Ivan Lončarić