Park prirode Žumberak–Samoborsko gorje; 10.-11.10.2020.

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Svakako jedna od destinacija za koju smo odmah svi zaključili da se u dva dana može samo „zagrepsti površina“ brojnih i zanimljivih lokacija koje se mogu posjetiti na tom području. Dvadeset planinarski i planinara je odlučilo ignorirati najavljenu lošu vremensku prognozu za nedjelju te smo posjetili Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. S obzirom da je pozicionirana nekako u sredini tog gorja, planinarska kuća Vodice je idealna lokacija za izradu kružnih ruta i posjet vrhovima HPO Sveta Gera, Pliješ i Ječmište, ali još mi se bolje čine staze koje vode kroz neobične šumske predjele. Pri tome, svakako želim naglasiti, ne upuštajte se u avanturu ići osobnim automobilom od Sošica do planinarske kuće makadamskom cestom. Mislim, moguće je proći, no jedno je „moguće je proći“, a drugo „može se doći osobnim automobilima“. S obzirom da trenutno stanje te ceste, na stranicama HPS-a bi trebalo vrlo jasno pisati: Dostupno isključivo za terenska i kombi vozila. Točka.

Nakon putovanja do planinarske kuće Sošice, procijenivši da više nemamo dovoljno vremena za odlazak na Svetu Geru, promijenili smo plan i posjetili vrhove Pliješ i Ječmište, no pravi pogodak se pokazao dio staze kojom smo se spuštali do Sopotskog slapa. Stare bukve su gotovo cijelom dužinom staze poprimile neobične oblike, tako da su neki odmah to nazvali „Čarobna šuma“. Sopotski slap sada nema baš puno vode, no lijepo je gledati taj četrdeset metarski slap kako se obrušava šumeća voda bez obzira na količinu. Povratak u planinarsku kuću, logorska vatra, večera, malo glazbe, zezanje… i u 9 sati svi već na spavanje.

Nedjelja, kišna. Veći dio grupe se spušta pješice od planinarske kuće do Sošica i parkiranih automobila. Putovanje do Medven Drage i ulaska u dolinu rijeke Slapnice traje oko pola sata. Hodajući makadamskom cestom uz rijeku divimo se brojnim brzacima i vodenim kaskadama koje čini ta brza rječica cijelim svojim tokom. Do slapa Vranjak nismo uspjeli doći jer je nevrijeme od prije tjedan dana napravilo drvenu barijeru… no slap Brisalo… e to je top destinacija. Svi smo se poželjeli slikati stojeći iza slapa 😊.

Povratak do automobila, kava u Krašiću, putovanje do kuće uz usputno stajanje na odmorištu Dragalić…

U nastavku, nekoliko fotografija objavljenih na društvenim mrežama.

Ivan Lončarić