Slet planinara PS FBiH; 05.08.2017.

05.08.2017. SLET PLANINARA PS FBiH

Još jedan jednodnevni izlet je iza nas.

U ranim jutarnjim satima skupila se grupa „Osam veličanstvenih“ i zaputila prema Sletu planinara Vrbovac – Odžak. Mirisi pekarskih proizvoda i duhovita zborenja o Muji i Hasi osvježili su boravak na četiri kotača i lagano nas doveli do sjevera Bosne i Hercegovine.

Jedna od simbolika riječi „Odžak“ je dimnjak, na većim čardacima, ukrašen detaljem tj. znakom koji je označavao da u toj kući putnik može naći prenoćište i hranu.

Dolazak u Vrbovac nosi znak gostoprimstva. Vedri pozdravi i zagrljaji planinara iz cijele regije, šatorsko naselje na sletištu, pregršt planinarskih zastava, delicije pečenog vola i graha koje čekaju popodnevne sate te pozornica i prostor za prihvat i pjesmu.

 

Slijedi svečano otvaranje sleta i zajedničko fotografiranje. Svakog planinara krase vidno istaknute akreditacije i promišljeni odabir staze.

Dio spretnih „Bršljana“ korača kraćom Zelenom stazom dok drugi dio bira Crvenu stazu, stazu do vidikovca Lipa koje nosi koračanje preko 5 sati. Odlike staze su sloga planinara raznih generacija, očišćena i prohodna staza sa srcu dragim natpisima, šumski hlad, srdačni doček domaćina i odmor uz pjesmu, hladne napitke i ljetne voćke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bila je čast sudjelovati. Željno iščekujući vrijeme i mjesto sljedećeg sleta. Svi prijatelji prirode proslavili su 125 godina planinarstva u Bosni i Hercegovini.

Ivana Sović