Slovenija – zimski uspon na Begunjščicu; 26.-28.01.2024.

U petak ujutro u 3 sata krenula je grupa planinara za Sloveniju na Karavanke, na zimski uspon na Veliki vrh na Begunjščici.

Put od Osijeka do Drage (689 m) gdje je  početak staze za Roblekov dom (1657m) i dalje na Begunjščicu (2060m), prošao je bez problema. Na putu do Drage svratili smo u Zagreb po Sašu. Vremenska prognoza za vikend je predviđala lijepo sunčano i hladno vrijeme.

Stigavši u Dragu parkirali smo vozilo i krenuli prema domu. Vrijeme je bilo kako sam već opisao, početak staze je bez snijega ali kako smo se penjali bilo je sve više snijega. Ekipa je bila dobra pa smo se bez problema popeli 968 m do Roblekovog doma. Dom je bio zaprt jer smo stigli ranije nego smo planirali a opskrbnik još nije stigao. Dok smo uživali u prekrasnom pogledu od doma stigao je i domar Simon, upalio vatru, pripremio večeru i zatim smo uživali u dobroj hrani i druženju.

Subota, buđenje, doručak, kava, priprema zimske opreme, kratka obuka o korištenju dereza i cepina i odlazimo na Veliki vrh. I danas je ekipa bila dobra i uspješno se popela 403 m po snijegu i ledu na vrh Begunjščice. Na putu do vrha ekipa je bila maksimalno koncentrirana na stazu pa nije bilo puno uobičajenog fotografiranja. Na vrhu imamo pauzu za fotografiranje i osvježenje. Nije nam se previše žurilo pa smo uživali u pogledu na okolne vrhove. Pri povratku snijeg je počeo mekšati jer je bilo toplije nego su prognozirali a time je i samo spuštanje bilo napornije. Kako sam bio prvi i najteži nekoliko puta sam propao u rupu kroz snijeg pa sam im pokazao kako se izvući iz te situacije. Spust smo odradili po planu i stigli u dom na ranu večeru i druženje.

Nedjelja, buđenje, doručak, kava a zatim se spuštamo do Drage gdje smo parkirali kombi. Staza je bila pod snijegom i zaleđena pa smo koristili dereze. Dolazimo do vozila presvlačimo se i vozimo do Bleda. Nakon šetnje oko jezera pojeli smo poznatu Blejsku kremšnitu, popili kavu i odlazimo za Zagreb gdje mijenjamo Sašu za Vesnu a zatim odlazimo za Osijek.

Izlet je u dobroj i opuštenoj atmosferi uspješno odrađen. Svi su bili zadovoljni, jer su probali nešto drugačiji izlet, pomjerili granice svojih mogućnosti, nešto su i naučili i sretni jer su uživali u lijepom vremenu, prelijepoj prirodi, dobrom hodanju i još boljem druženju.

Umor nestaje a zadovoljstvo ostaje.

Vodič: Stevo Malinović