Zadnja prvog–Gazije; 26.01.2020.

Zadnja prvog 26.1.2020.
Tivanovo – Gazije

I već ne znam po koji put učestvujemo na ovoj manifestaciji koju organiziraju planinari Sunovrata iz Đurđenovca. Veliki interes za ovaj izlet naveo je organizatore Bršljana da umjesto malog busa naruče veliki.

Na dan polaska unatoč lijepom jutru dosta odustajanja. Zbog bolesti ili nekih nepremostivih obaveza nisu se pojavili na prozivci. Na direktnom putu prema Tivanovu ukrcavaju se još neki sudionici ovog izleta.

Po dolasku u dom Tivanovo, pozdravljamo se sa nama dobro poznatim planinarskim prijateljima. Dobrodošlica na tradicionalno slavonski način. Rakijica, kruha masti sa crvenom paprikom i topli čaj. Organizator poziva na hodanje koje je predviđeno na tri staze. Ovaj put to je uspon na Petrov vrh, stazu dida Račkog i Pijeskove. Svako po svom izboru i trenutnoj fizičkoj kondiciji kreće na odabranu stazu. U koloni je zastupljeno trinaest društava, sa više od 250 članova. Tu su društva iz Osijeka, Belišća, Virovitice, Orahovice, Feričanaca, Našica, Slavonskog Broda, Kutjeva i naravno domaćina iz Đurđenovca. Skupila se gotovo cijela Slavonija u malom.

Prekrasan dan, dobro društvo, i vodiči koji poznaju staze kao svoj džep učinili sa da hodanje bude prepuno zadovoljstva, smijeha i dobrog raspoloženja.

Po završetku svi se vraćamo u dom gdje nas očekuju članovi udruge gljivara iz Donjeg Miholjca sa pripremljenim meksičkim grahom koji je dobro prijao poslije ne velikih napora na stazama.

Uz zvuke harmonike, tamburice i bubnja pridružuju nam se uz pratnju biskupa planinari iz Kutjeva članovi družine Cugerland i Brda Križ. Biskup je u ceremonijalnom obredu blagoslovio sve štandove koji su bili prepuni proizvoda od aronije, meda, šljiva i nezaobilaznih svinjskih delicija, a postavljeni za posjetitelje. Gorjela je ispod natkrivene sjenice i vatrica na kojoj su se pekle kobase, slaninica i još puno sličnih sadržaja i uokolo širila miomirise.

Zahvaljujemo se domaćinima, organizatorima i vodičima na još jednom, dobro odrađenom okupljanju u njihovom kraju. Vidimo se svakako još više puta ove i slijedećih godina.

Organizator: Miroslav Bahmajer