Makarska – Biokovo; 12.-15.08.2023.

MAKARSKA – BIOKOVO – VEPRIC
12.-15.8.2023.

 

Četiri dana pravog uživanja na Jadranskom moru, čarima Biokova, te hodočašću povodom blagdana Velike Gospe u svetište Vepric podno Biokova.

Kako je naš moderator predsjednik Mutter zamislio tako je i ostvareno “Hedonistički izlet”!

Rani polazak iz Osijeka dao je rezultat tako da smo već prvi dan bili na kupanju. U večernjim satima prisustvovali smo fešti u mjestu Veliko Brdo gdje su nas domaćini počastili večerom “Telećim rižotom” uz sportska natjecanja te zabavnim programom duboko u noć.

Drugi dan smo pohodili staze podno Biokova. Ni rano buđenje i odlazak na stazu nije omeo planinare i planinarke da uživaju u prekrasnom šumovitom dijelu  na Biokovu – 4 sata hodanja je bilo zadovoljavajuće. Po povratku naravno odlazak na plažu i uživanje.

U večernjim satima smo se organizirali  te napravili roštilj za večeru, uz druženje i glazbu do kasnih večernjih sati – šta reći nego uživanje.

U ponedjeljak smo imali dogovoreni rani ulazak u 7,oo u Park prirode Biokovo. Uskim cestama i spretnošću našeg vozača Denisa vozili smo se. Prvo  smo pohodili vrh Vošac 1422 mnv – svaka kapljica znoja je vrijedila, jer pogled jedinstven fenomenalan na cijelu Makarsku rivijeru te otoke – raj za oči i fotografiranje. U povratku Skywalk. Neki su svoje strahove hodanja iznad provalije riješili. Naime staklena šetnica pruža prave i istinske doživljaje šetnje iznad dubokog ponora, uz puno fotografiranja za uspomenu. Povratak u planinarski dom i odlazak na kupanje. Za večeru smo angažirali domaćeg kuhara da nam skuha jelo. Kuhar “Riđo” spravio nam je vrhunski gulaš, na istom samo riječi pohvale. Nastavak hedonističko druženje duboko u noć.

Za blagdan Velike Gospe pohodili smo svetište Vepric podno Biokova, staza je bila i atraktivna, što je dalo dodatni štimung i obol nas planinara. Na kraju moralo se poći kući uz veliki ručak “kod Smaje” u blizini Travnika uz rijeku Lašvu. Oko 22 sata smo se vratili u Osijek.

Samo riječi zahvale svima, koji su pomogli u organizaciji i sprovođenju izleta, našim domaćinima.

Hvala svima na ugodnom druženju. Moramo izlet ponoviti.

Damir Rapčan, vodič

Foto: Ankica Ursić-Molnar