2. Međunarodna Planinarska roštiljada SARAJEVO; 19.-21.05.2017.

Ovaj su nas vikend naši domaćini Lora i Hamdo srdačno dočekali u Sarajevu. U petak je bio turistički dan koji smo iskoristili za obilazak znamenitosti Sarajeva, a na Baščaršiji smo kušali ukusne bosanske ćevape. Navečer je uslijedio dolazak u Hotel Sunce koji je bio naš dom ovoga vikenda.

Subota nam je donijela predivan sunčani dan koji smo iskoristili za planinarenje Motkom. U ponudi su bile dvije staze te se svatko mogao odlučiti koju će stazu pohoditi. Duža je staza trajala 8 sati, a kraća 3 sata.

Planinarski dom na Motki u nedjelju je bio mjesto na kojem se okupio veliki broj planinara iz BiH, Hrvatske i Srbije, a sve kako bi prisustvovali manifestaciji „Sarajevski ćevap“ koju drugi puta organizira Udruženje planinara BiH. Domaćin manifestacije bio je vogošćansko Planinarsko društvo „Planinar“.

Iz ovoga smo natjecanja na našu veliku sreću izašli kao pobjednici manifestacije. Drugo mjesto osvojili su planinari PD „Maglić“ iz Goražda, dok je treće mjesto pripalo PD-u „Bjelašnica“ iz Sarajeva.

Kao i uvijek tamo gdje se okupe planinari veselo je te smo uz pjesmu i ćevape proslavili i ovjekovječili naše druženje koje nisu pokvarili ni kuša i vjetar.

Velika zahvala PD „Planinar“ iz Vogošće koje nam je učinilo ovaj vikend nezaboravnim, a također i našim dragim domaćinima Lori i Hamdi koji bez kojih to sve ne bi bilo moguće.

Miro Mutter

Foto: Blaženka Lachner & Vladimir Đekić